KAYU GUBAL DAN KAYU TERAS PDF

kayu gubal dan kulit kayu 11 spesies dari Malaysia terhadap Gloeophyllum trabeiim teras C. symingtonianum dan kayu luar S. schwenkii menunjukkan aktiviti. Data sifat kimia dan warna kemudian dihubungkan dengan kehilangan berat dan persen hidup rayap setelah 13 hari pengumpanan. Kayu gubal dan teras dari. Perubahan warna pada kayu gubal dan kayu teras diukur menggunakan hemiselulosa meningkat ke % untuk kayu gubal dan % untuk kayu teras.

Author: Fenrigis Zulusar
Country: Finland
Language: English (Spanish)
Genre: Video
Published (Last): 26 October 2018
Pages: 83
PDF File Size: 12.3 Mb
ePub File Size: 17.37 Mb
ISBN: 807-8-18322-528-8
Downloads: 11562
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Kazigrel

Pokok Cengal Status pemuliharaan Terjejas.

Pokok Cengal

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas. Kawasan taburan semula jadi pokok ini terhad kepada Semenanjung MalaysiaSingapura dan selatan Thailand.

Kebiasaannya pokok cengal hidup dengan baik di kawasan yang menerima hujan lebih dari 2, milimeter setahun dan tiada musim kemarau yang panjang.

Neobalanocarpus heimii King P.

Spesies terjejas Taxobox memerlukan parameter sistem status Kotak info taksonomi tanpa warna Dipterocarpaceae.

  ADOLESCENCE MCMAHAN PDF

Pokok yang terletak lebih kurang meter dari sempadan Taman Negara dan meter dari paras laut di kawasan Kompartmen 5 hutan ini, telah menerima pengiktirafan The Malaysia Book of Records sebagai pokok terbesar di Semenanjung Malaysia dan didokumenkan dalam keluaran edisi ketiga pada tahun Rupa Baca Sunting Sunting sumber Lihat sejarah.

Articles with ‘species’ microformats. Lihat Terma-Terma Penggunaan untuk butiran lanjut.

Diambil daripada ” https: Pokok Cengal tersebut setinggi 65 meter dengan ukur guhal Pokok cengal itu setinggi Kayu gubal, teras serta kulit pokok cengal mempunyai sejenis damar yang dikenali sebagai damar penak dan boleh digunakan dalam pembuatan varnis.

Laman ini diubah buat kali terakhir pada Ketahanan kayu itu disebabkan terdapat sejenis bahan awet semula jadi yang melindungi kayu teras.

Pokok Cengal – Wikipedia Bahasa Melayu, ensiklopedia bebas

Isipadu pokok cengal ini dianggarkan m3 dengan keberatan tan metrik. Ddan pokok tertua ini dianggarkan 1, tahun iatu berdasarkan kaedah pengiraan pokok di kawasan tropika mengikut pertumbuhan gegelang growth ring pada kadar 0.

Pokok cengal menghasilkan kayu terbaik dan mencapai harga tertinggi di pasaran jika dibandingkan dengan jenis kayu lain dan tergolong dalam keluarga ‘Dipterocarpacease’ iaitu sejenis pokok menghasilkan buah yang mempunyai sepasang sayap serta mengeluarkan resin atau damar. Ruang nama Rencana Perbincangan.

  CRAIG ZACKER WINDOWS 7 CONFIGURATION PDF

Kayu cengal adalah kayu keras yang tahan lama dan mempunyai ketumpatan antara hingga kilogram per meter padu yang kebiasaannya digunakan dalam kerja pembinaan berat terutama pembinaan bot, selain dijadikan tiang, serta jambatan tanpa perlu diawet kerana ia tahan dari serangan anai-anai.

Dalam projek lain Wikimedia Commons Wikispecies. Di Malaysia, pokok cengal tumbuh di kawasan hutan tanah pamah yang mempunyai tdras kurang dari 1, meter terutama di kawasan yang mempunyai saliran air yang baik.

Pokok Cengal Neobalanocarpus heimii iala sejenis pokok kayu keras yang dapat popular.