KOLONI LEBAH MADU PDF

Koloni Lebah Madu. By TT BEE HONEY · Updated Kami di. ‘Bersama pelajar2 UTem. Terima kasih kerana membeli madu kelulut keluaran T.t Bee honey. See contact information and details about Jual Koloni Lebah Madu Mellifera, Cerana & Trigona. Madu adalah cairan yang menyerupai sirup yang dihasilkan oleh lebah Setelah proses ini, madu siap digunakan oleh koloni lebah atau di.

Author: Moogutilar Munris
Country: Canada
Language: English (Spanish)
Genre: Travel
Published (Last): 26 February 2013
Pages: 372
PDF File Size: 17.36 Mb
ePub File Size: 9.91 Mb
ISBN: 465-2-23665-434-7
Downloads: 31276
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Kelrajas

Apini Latreille Dicapai 1 Jun Alel seks lebah adalah polimorfasalkan wujudnya dua varian yang berbeza, lahirnya lebah betina. Lebah madu selaku lambang keabadian dan kebangkitan semula dijadikan jata diraja Merovingiandan dibangkitkan semula oleh Napoleon.

Meliponikultur

Anggota yang kompleks ini, termasuk duri pada sengat itu, dianggap berevolusi terutamanya sebagai balasan kepada pemangsaan oleh vertebrata, kerana duri itu biasanya tidak berfungsi dan anggota sengat itu tidak terputus melainkan sengat itu kolomi tisu berotot. Lebah madu ialah subset lebah dalam genus Apisdibezakan terutamanya dengan penghasilan dan simpanan madu dan pembinaan koloni sarangnya yang sempurna daripada lilin lebah. Apis mellifera bukan hidupan asli benua Amerika, oleh itu ia tidak terdapat di situ sebelum ketibaan pendatang Eropah.

Lebah madu masa kini terdiri daripada tiga klad. Rupa Baca Sunting Sunting sumber Lihat sejarah. Lebah diafrikakan juga dikenali dengan jolokan “lebah pembunuh” merupakan kacukan lebah madu Eropah dan salah satu subspesies asal Afrika iaitu A. Seperti dengan madu, lilin madu juga dikumpul oleh manusia untuk pelbagai tujuan.

  FOOTACTION JOB APPLICATION FORM PDF

Kelakuan, warna dan anatomi adalah agak berbeza antara subspesies ataupun strain. Journal of Hymenoptera Research. Kasta ini penting kerana tugas utamanya ialah mengumpul mqdu madu dan debunga. Biarpun sengat itu boleh juga menembusi sendi rangka luar yang anjal pada apendej serangga lain dan oleh itu digunakan dalam pertempuran sesama ratu lebahnamun bagi pertahanan Apis cerana terhadap serangga lain seperti tebuan pemangsa, pertahanan ini biasanya dilakukan dengan mengepung musuh dengan sekerumun lebah pekerja yang menggetar-getarkan ototnya dengan cukup kuat sehingga memanaskan musuh itu sampai mati.

Kepelbagaian subspesies ini mungkin merupakan hasil suatu radiasi pada zaman Pleistosen Awal yang didorong oleh lsbah iklim dan habitat ketika Zaman Air Batu yang terdahulu. Ratu yang baik ialah yang dapat mengeluarkan telur yang banyak dalam jangka waktu panjang.

Lebah madu – Wikipedia Bahasa Melayu, ensiklopedia bebas

Lebah pekerja itu mati selepas sengatnya terputus dari badannya. Madu ialah bahan kompleks yang diperbuat daripada nektar dan mendapan manis dari tumbuh-tumbuhan yang dikumpul, diubah suai dan disimpan dalam indung loloni oleh lebah madu sebagai sumber makanan koloni.

Dalam sarang itu, debunga dijadikan sumber protein yang perlu untuk anak-anak lebah.

Oleh itu, adalah kebiasaan bagi ratu lebah untuk menghasilkan sebilangan telur lebah jantan diploid. Lebah pekerja yang mencapai usia tertentu merembeskan lilin lebah dari serantaian kelenjar pada abdomennya. Ratu mempunyai hormon yang dapat mengawal keseluruhan aktiviti koloni lebah. Kemudian barulah lebah madu dibawa dari Eropah, dan pada kurun maeu, dari Afrika.

Semua spesies lebah madu berbeza dengan semua spesies lebah yang lain dan semua Hymenoptera yang lain kerana memiliki duri kecil pada sengatnyatetapi duri ini hanya terdapat pada lebah pekerja.

  KANT GROUNDWORK OF THE METAPHYSICS OF MORALS MARY GREGOR PDF

Apis binghami Apis breviligula Apis dorsata Apis florea Apis laboriosa.

Kebanyakan maru tanaman yang bergantung pada lebah madu untuk pendebungaan telah juga diimport sejak zaman penjajahan. Apis melliferadaripada spesies yang wujud adalah berasal dari rantau berkenaan, terutama sekali spesies maujud yang paling berplesiomorfi Apis florea dan Apis andreniformis berpusat awalan di sana.

Sengat itu dan pundi bisanya juga dibentuk khas agar mudah mencabut diri dari badan selepas menyengat autotomiapalagi anggota sengat itu mempunyai perototan dan ganglion tersendiri yang membolehkannya untuk terus menyalurkan bisa selepas terputus.

Sekarang ini, terdapat hanya tujuh spesies lebah madu dikenalpasti dengan jumlah 44 subspesies, [1] walaupun sejarahnya, kira-kira daripada enam hingga sebelas spesies telah dikenal pasti.

Bagaimana Cara Lebah Menghasilkan Madu ?

Tiada spesies Apis yang wujud di Dunia Baru pada zaman manusia sebelum Apis melifera dibawa masuk oleh pendatang Eropah. Bee Research Association Limited, London.

Lazimnya, dua spesies tersebut didapati hidup secara simpatri tetapi amat berbeza dari segi evolusi dan mungkin merupakan hasil penspesiesan alopatrikemudian taburannya kemudian bertemu. Pembezaan jantina dikawal oleh suatu partenogenesis yang terubah suai. Terdapat dua kaedah penternakan kelulut iaitu kaedah tradisional dan kaedah pemeliharaan secara industri.